Starta eget företag inom det mediala

  • Sumo

Många gånger så träffar jag på människor som driver egna företag inom det mediala (spådam / medium / sierska). Det kan vara tex spådom via mail, jobba eller driva en betallinje, medium som gör hembesök eller någon som spår med tarot på mässor eller liknande. Alla dessa människor, till 90 % kvinnor är egna företagare.

Varför detta intresserar mig är att jag själv har drivit egna företag, både enskild firma och aktiebolag. Jag har även hjälp vänner att starta upp egna företag. Anledningen till varför jag inte bedriver någon affärsverksamhet idag är att jag sålde mitt företag. Jag fick ett bud från en större konkurrent som jag accepterade. Jobbade kvar ett par år som verkställande direktör som det så fint heter innan jag blev erbjuden en intressant tjänst på ett annat företag i en helt annan bransch, vilket jag såg som en utmaning och tackade ja till.

Genom mina erfarenhet av att vara egen företagare så är jag alltid nyfiken på allt som gäller företagande, speciellt mindre företag och om det är inom det mediala. Och en sak är säker, alla människor är inte ämnade för att driva egna företag.

Jag har många gånger sätt företagare, speciellt enskilda firmor, där man inte sköter papperen alls. Man tar svarta pengar till höger och vänster och konsumerar upp alla momspengar. Detta brukar resultera att efter ca två år så är dessa företag i konkurs och personerna bakom är också satta i personlig konkurs.

Innan ni ens tänker tanken att starta eget företag så ska jag berätta en sanning. ’Det är svårt att tjäna pengar i Sverige.’ Vårt skattesystem tillåter inte oss att bli rika på eget företagande. Så ska ni starta upp en egen verksamhet, se till att ha ditt gamla jobb kvar och jobba med ditt företag vid sidan om tills du jobbat in din kundkrets och buffert av pengar. När det är dags att börja ta ut egen lön, så krävs en hög omsättning.

Vi tar ett exempel:

Du spår en väninna och får 100 kr för jobbet. Av dessa 100 kr så ska du betala in 20 kr i moms till staten och då har du 80 kr kvar.

Du vill ta ut dessa 80 kr som lön, men innan du kan göra det, så behöver du dra av kostnaden för arbetsgivaravgiften som är på 32 %. Vi avrundar det till 25 kr. Så då har du vad du kan ta ut i lön = 55 kr. Eftersom du tar ut dessa 55 kr i lön, så måste du skatta för dessa med, så vi säger att du drar av 30 % i skatt för att inte slippa restskatt och vi avrundar det till 15 kr. Så i din hand, så har du av dina 100 kr kvar, 40 kr.

Man kan aldrig ta ut alla pengar man tjänar som lön, eftersom man kommer att ha kostnader med. Olika kostnader som tex lokalhyra, telefoni, internet, bokföringshjälp, inköp av material, annonsering, resor mm mm mm.

Ett annat tips eller råd till blivande företagare är; Var beredd att jobba mycket. Tro inte att ni kan planera era dagar hur ni vill om ni ska lyckas. Ni måste vara otroligt flexibla och vara beredda att i vissa perioder jobba otroligt mycket. Har ni familj, så kommer de att påverkas. Att starta ett eget företag och sätta regler är visserligen bra, men som företagare ska man vara kundorienterad och ju mer kundorienterad man är, desto fler kunder kommer man att få. Om du inte är serviceminded så kan jag ge er ett tips direkt; Starta inte ett företag. Tänk inte ens tanken.

Man kan vara otroligt bra på något och sedan tro att man kan även driva ett företag. Detta stämmer heller inte. Du kanske är anställd idag och drar in mycket pengar till företaget du jobbar på. Men det betyder inte att det bara är att starta upp eget och tro att det rullar på på samma sätt. Ett företag tar lång tid att arbeta in. Kunderna är trögflyttade och därav mitt råd att starta eget parallellt med din vanliga anställning.

Nu blev det ett långt inlägg med tips om företagande. Men med dessa tankar i bakhuvudet så kan man lyckas. Alla entreprenörer har gått igenom detta och fast de är miljardärer idag, så kan de berätta alla hur svårt det var i början. Det fanns inga pengar och de hade knappt råd till mat. Men har man en affärsidé som man tror på och vet kommer att lyckas, så gäller det att hålla ut.

Någon annan gång kommer jag att ta upp hur det är att driva en spålinje / tarotlinje. Det kommer att bli väldigt intressant.  😀

Ha en skön dag.

Kram Angelina

 

Category: Spådom
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg