Att planera sin ekonomi

  • Sumo

Väldigt många som jag känner sköter inte sin ekonomi speciellt bra. De lever i en värld, där de tror att allt ordnar sig. Visserligen så brukar det göra det också, men saker kan ordna sig olika bra.

Att ha dålig inkomst betyder inte att man behöver gå på knäna varje månad. Om man planerar och siktar in sig på en långsiktig lösning, så kan man faktiskt leva ganska bra med låg inkomst också, så länge man kan acceptera detta.

Innan jag går vidare så måste jag bara påminna om att lån är ingen lösning på att få bättre ekonomi.

Vad kan man då göra för att få ordning på ekonomin? Det finns ett enkelt svar på detta, dvs ’man ska rätta mun efter matsäcken’.  Har man en låg inkomst, så får man bita i det sura äpplet och inte ta på sig kostnader högre än inkomsten. Man kanske måste ge avkall på olika saker, men att leva på hoppet är ingen lösning.

Idag kan man köpa mycket bra begagnade saker på Blocket.se eller Tradera.se, så att inhandla saker den vägen kan vara ett sätt att spara pengar. Sedan kan man även sälja sina begagnade saker. Gör man lite fynd, så kan man t om sälja sakerna dyrare än man betalt för de och tjäna en hacka.  😀

Att spara undan en slant varje månad ska man banne mig göra. En liten buffert behövs alltid för oplanerade utgifter. Har man disciplin så klarar man detta. Vill man, så går det.

Tillbaka till vad jag skrev tidigare. Låna inte pengar för att klara din vardag. Låna endast pengar om du har en fast och säker inkomst när du ska köpa dyrare kapitalvaror, eller en bil. Köp inget på räntefri avbetalning heller, för det kan lätt bli en ond cirkel och man bara lägger på fler och fler mindre utgifter som totalt blir en stor utgift. Visst kan man vara utan den fina soffan eller tv:n i 4 månader och spara undan till den istället för att köpa den kontant.

Det var mina goda råd om ekonomi denna kväll. Jag har erfarenhet av detta och agerat skuldrådgivare åt personer som jag känner. Upplägget har nästan varit identiskt med Skuldfällan som går på tv.

Kram Angelina

Category: Ekonomi
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This Blog will give regular Commentators DoFollow Status. Implemented from IT Blögg